Een gezonde huid in slechts dertig minuten

We hebben de laatste tijd de mond vol van HydraFacial en toch is deze gepatenteerde, Amerikaanse technologie niet nieuw. Van waar dan de hype die zo’n proporties aanneemt dat meer en meer bedrijven gelijkaardige of daarbij aanleunende apparaten uitbrengen? We gingen te rade bij enkele dermatologen en bij Peggy Lemmens, zaakvoerster van Harmony Concept in Rillaar die de HydraFacial-technologie al meer dan tien jaar toepast.


Wat is HydraFacial?


HydraFacial ontstond in de jaren x in Californië uit xxx. Het apparaat dat door de jaren heen grondig evolueerde, maakt gebruik van een actieve, serumgebaseerde peelingtechniek. De gepatenteerde technologie reinigt, verwijdert dode huidcellen, voert extracties uit én sluist actieve ingrediënten als antioxidanten, peptides, hyaluronzuur, … in de huid om een specifieke werking op of in de huid te bekomen. “HydraFacial is een behandeling (30 min) in drie stappen die perfect de maandelijkse gelaatsreiniging en -verzorging bij de schoonheidsspecialiste kan vervangen”, aldus Dr. van Riet.
 

“Je kan het zien als een onderhoudsbehandeling. De behandeling is misschien minder aangenaam dan de klassieke gelaatsverzorging omdat er geen ontspannende massage in vervat zit maar de huid wordt op een veel efficiëntere manier reinigt wat zich in de resultaten reflecteert. Zeker als nadien thuis bijpassende cosmeceuticals worden gebruikt, zal de huid fel verbeteren. Een HydraFacial voelt trouwens veel comfortabeler aan dan bijvoorbeeld een microdermabrasie en geeft geen risico op post-inflammatoire hyperpigmentatie. Zelfs met de zomer voor de deur, kan je deze vorm van peeling alsnog uitvoeren omdat de huid nadien eens zo goed is beschermd door het insluizen van antioxidanten. Buiten zwangerschap zijn er nagenoeg geen contra-indicaties, tevens zijn er geen bijwerkingen of is er geen downtime.”

Wat maakt de techniek zo uniek ?


 
De gepatenteerde spiraalvormige Hydropeel is datgene dat de Hydrafacial onderscheidt. De groeven van de spiraalvorm laten meerdere passages over de huid toe, wat leidt tot een effectievere peeling. Dankzij het vacuümsysteem gaan de disposable tips tevens onzuiverheden en dode huidcellen verwijderen. Diezelfde tip wordt nadien gebruikt om serums, aangepast aan de huidbehoeften, in te sluizen.

Hoe voelt dat in de praktijk?

Met het apparaat kunnen verschillende behandelingen (Signature – Radiance – Deluxe‎) worden uitgevoerd. Omdat onze huid gevoelig is wordt voor een Signature-behandeling met het laagste zuurpercentage van 7,5 procent geopteerd. De behandeling vangt aan met de reiniging en peeling (eerste stap). “Nadat onze huid is gereinigd met een soort van emulsie op basis van de Active Cleaner van HydraFacial wordt de zuurtegraad van de huid geneutraliseerd. Vervolgens brengt de huidtherapeute van dienst het Active-4TM serum aan. Dat bestaat voornamelijk uit glucosamine en melkzuur dat de huid in de diepte gaat hydrateren en de verhoornde cellen verweken om zo een diepere reiniging te bekomen en de gezonde huid bloot te leggen. “De zuren die we hanteren, zijn aangevuld met andere elementen”, zo vertelt Dr. van Riet. “Bij melkzuur is dat honingextract dat tegelijkertijd kalmerend en anti-bacterieel werkt.” Wanneer ze met de kleine tip van het Hydraulica-apparaat over onze huid gaat, voelt dat wat aan als een vochtige stofzuiger. Het klinkt ook zo in onze oren. “We zuigen via het kopstukje de huid naar binnen”, vertelt Dr. van Riet. “Binnenin dat kopstuk ontstaat er een soort van draaikolk waardoor je enerzijds door de toevoeging van GlySalTM (een mengsel van glycol- en salicylzuur) de dode huidcellen wegschraapt en zo zacht exfoliërend werkt maar anderzijds ook de werkstoffen en de vloeistof in de huid sluist. Deze manier van werken, biedt de voordelen van een peeling zonder de post-peel schilfering.” Ook al wordt onze huid de kleine kop van het apparaat ingezogen, toch ervaren we deze peeling op geen enkel moment als pijnlijk. “De tweede stap draait om extracties en hydratatie”, vertelt Dr. van Riet. “Kortom, het verwijderen van onzuiverheden uit de poriën door middel van de gepatenteerde, geautomatiseerde vortexzuigkracht die de poriën pijnloos reinigt met het exclusieve Beta HDTM Clear serum. Hoe meer je de behandeling herhaalt, hoe dieper je trouwens in de poriën raakt en hoe zuiverder en kleiner ze worden. Daarnaast gaan we tijdens deze stap de huid met intens vochtinbrengende middelen doordrenken.” De derde stap – insluizen en beschermen – draait om het instant toevoegen van bouwstoffen. “We verzadigen het huidoppervlak via het gepatenteerd insluissysteem met Antioxfol op basis van antioxidanten, hyaluronzuur en peptiden om de gloed van de huid te maximaliseren”, vertelt Dr. van Riet. Deze fase voelen we ietwat prikkelend aan. “Dat komt omdat we alle toxische stoffen die in de huid zitten gaan neutraliseren”, aldus Peggy Lemmens. Op het einde van de behandeling toont ze een cilinder met een troebel gele substantie. Het is ons dode-huidcellen-debris; vergelijkbaar met de microdermabrasie, met het verschil dat de cilinder nu geen kristallen bevat maar vocht.” “Terwijl de vraag naar peeling- en laserbehandelingen in de zomer of vlak voor de eindejaarsfeesten sterk afneemt, zijn deze behandelingen er net die de klanten zullen willen boeken.”

Waar is het goed voor ?

HydraFacial pakt tal van huidverzorgingsbehoeften aan zoals fijne lijntjes, rimpels, bruine vlekjes en zichtbare poriën; maar evenzeer de vette en onzuivere huid. Daarnaast bevordert een geregelde behandeling de elasticiteit en stevigheid van de huid en zorgt het voor een egale en energieke teint. Voor elk probleem is er een specifiek serum. De ‘Dermabuilder boost’ minimaliseert tekenen van veroudering en boost de huid met een combinatie van peptides. De ‘Britenol boost’ minimaliseert donkere vlekken en hyperpigmentatie voor een egalere huid. De ‘Peel boost’ minimaliseert acnelittekens en egaliseert de teint. Na verloop van tijd merk je dat de huid fris en gezond is. HydraFacial levert onmiddellijke en lang zichtbare resultaten die je kan zien en voelen.


Welke zuurpercentages hanteren jullie?

“De basisampul die we bijvoorbeeld voor de gevoelige huid hanteren bevat 7,5 % zuren maar we hebben er ook van 15% en van 30%”, vertelt Dr. van Riet. “Voor een klant met veel puistjes, onstekingen of acne zullen we een sterker zuur gebruiken.”

Voor wie is de behandeling ?

Peggy Lemmens: “Voor elke leeftijd, elke huid. Jonge mensen tellen vaak toch dat substantieel bedrag neer omdat ze onmiddellijk resultaat willen. Maar het is belangrijk wanneer je een klant hebt die beter af is met een andere behandeling je hem dat ook adviseert.

 

Wij merken het meeste resultaat bij acnehuiden maar de resultaten zijn ook goed bij pigmentatiestoornissen. En natuurlijk – zoals de naam al laat vermoeden – is het apparaat uitermate geschikt om de huid te hydrateren, te boosten en op te vullen. Op de meer uitgebreide toestellen zit trouwens ook blauw en rood LED-licht voor de behandeling van acne en couperose.”

Wat is het onmiddellijke resultaat ?

“Het resultaat zie je sowieso onmiddellijk. De huid is voller, gehydrateerd, zuiver en heeft een glow”, vertelt Dr. van Riet.

Hoeveel tijd moet je tussen de verschillende behandelingen laten ?

Dr. van Riet : “Je moet het natuurlijke proces van de huidceldeling respecteren en aldus 28 dagen tussen de behandelingen laten.”

Wanneer doet een toekomstige bruid deze verzorging het best ?

Peggy Lemmens: “Voor de aanstaande bruid bestaan er speciale ampoules om de huid bijvoorbeeld van een hyaluronzuurboost te voorzien. Die behandeling doe je best enkele dagen op voorhand zodat de huid zich kan zetten.”

Met welk apparaat zou je een HydraFacial vergelijken?

Dr. van Riet: “Ik zou het eerder vergelijken met microdermabrasie. Met die uitzondering dat je in plaats van korreltjes naar de huid te sturen, zuren in de huid gaat sluizen. In dat opzicht heb je met de HydraFacial dus een chemisch sterkere behandeling die mechanisch minder agressief is en aldus zeer toegankelijk is voor verschillende huidtypes. Bij microdermabrasie ga je ook sterk exfoliëren maar deze HydraFacialbehandeling gaat net zoals de JetPeel de huid onmiddellijk weer met heel veel aanvullen en dat is de kracht van de behandeling.”


Hoe is volgens u de hype ontstaat?

“Wij werken al meer dan tien jaar met HydraFacial en begrepen niet goed vanwaar ineens die stijgende vraag komt”, vertelt Peggy Lemmens, “maar volgens ons heeft die er mee te maken dat het bedrijf in Amerika op een heel slimme manier de sociale media is beginnen spelen. De manier van communiceren – ‘een gezonde huid in dertig minuten’ – deed de rest. Daar tekent toch iedereen voor?”

 

Er zijn verschillende apparaten?

De Tower Elite, de Tower en de Allegro zijn de nieuwste apparaten. Je mag stellen dat hoe nieuwer het apparaat, hoe beter de resultaten. Maar ook de Wave en Nectre zijn officiële HydraFacial toestellen die bijgedragen hebben aan het succes van het Amerikaanse merk.


Bent u blij met de hype?


 
“Als nu zomaar iedereen HydraFacials gaat toepassen niet”, vertelt Peggy Lemmens. “Want als je geen kennis van zake hebt, kan dat gevaarlijk zijn. Wij zijn een allround instituut dat vele behandelingen aanbiedt en zetten HydraFacial in daar waar wij vinden dat het moet en kan en waar het volgens ons een toegevoegde waarde is. Bij schoonheidszaken die gespecialiseerd zijn in HydraFacial en deze behandeling zonder alternatief aanbieden, gaat de schoonheidsspecialiste het apparaat hoogstwaarschijnlijk op jouw huid inzetten ook al is dat misschien niet de beste oplossing. Een huid met eczeem, psoriasis, rosacea of de hele dunne huid behandel je beter niet met een HydraFacial apparaat.

In het laatste geval zou het vacuümzuigen van de huid bvb. bloeduitstortingen kunnen genereren. Wij zetten de HydraFacial op een therapeutische manier in en zijn er van overtuigd dat het toch heel belangrijk is om een zekere kennis te hebben van de techniek en de producten maar ook van de diverse huidtypes en bijhorende problematieken zodat je goed weet wanneer je de HydraFacial kan inzetten.”

De toestellen zijn door de jaren heen grondig geëvolueerd?

Peggy Lemmens: “Dat klopt. De rituelen werden voortdurend aangepast, de producten in mindere mate.. Weldra komen er wel twee nieuwe boosters op de markt. ReGen GF Booster – ontwikkeld met nieuwe generatie groeifactoren en revolutionaire M-007 transporttechnologie die een diepere opname mogelijk maakt – herstelt de gezondheid van de huid en vermindert fjne lijntjes. Hydraglucan™ Intense Hydration Booster exfolieert de huid en biedt een cocktail van hyaluronzuur, glucaan en betaine om de huid te hydrateren. Natuurlijke bevochtigers verhogen en behouden de hydratatie in de huid om zo de tekenen van huidveroudering aan te pakken. Tevens komt er een behandeling voor mensen die last hebben van dunner wordend haar en iets tegen haaruitval. The HydraFacial Keravive scalp health treatment is een ontspannende behandeling ontwikkeld om de hoofdhuid te reinigen, stimuleren, voeden en hydrateren voor voller en gezonder haar.”


Wat is de Perk dan precies ?


“Perk is het kleine zusje van de HydraFacial en is een behandeling van tien minuten”, vertelt Peggy Lemmens. “We weten allemaal dat het van primordiaal belangrijk is om dode huidcellen te verwijderen als je huidproducten wil kunnen laten inwerken. De Perk is in het leven geroepen voor mensen die wel naar efficiëntie zoeken maar niet noodzakelijk het budget hebben om elke keer een HydraFacial uit te voeren. Bij ons betaal je 75 euro voor deze instituutbehandeling inclusief het product voor thuis dat je een maand lang kan gebruiken. De klant kiest zijn eigen vitaminecocktail voor bijvoorbeeld lippen, ogen of gelaat.”
 

Wat is het nieuwste op de markt?

“Succesrecepten krijgen steevast navolging, vertelt Iris De Boeck. “Zo kwamen er de laatste jaren diverse apparaten op de markt die op de principes van de HydraFacial stoelen. Laatste nieuwigheid op dat vlak is de Aqua Derm+ van Klapp Cosmetics. Deze nagelnieuwe, niet-invasieve behandeling (45 min) combineert een milde, effectieve microdermabrasie met waterkracht, huidreiniging, fruitzuurpeeling (AHA, BHA, PHA), een aanvullende en stimulerende massage van de huid met een speciaal vacuümopzetstuk met 4-noppen systeem en actieve serums op basis van hoogwaardige hyaluronzuur, verrijkt met actieve stoffen die doelgericht gaan inwerken. Specifieke aan het huidtype aangepaste behandelingen zijn mogelijk om fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken te verminderen. Een kuur van behandelingen helpt de gezondheid van de individuele huid te verbeteren en pakt de ongelijke huidtextuur met té weinig elasticiteit aan maar ook hyperpigmentatie en zonneschade alsook de vette en vlekkerige huid. Grove poriën verminderen reeds na één enkele behandeling en de huid krijgt een stralende gloed.” Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Ingrid van Riet, verbonden aan de Carpe Clinic in Antwerpen die enkele maanden geleden het laatste nieuwe HydraFacial-apparaat mocht inwijden, Peggy Lemmens, zaakvoerster van Harmony Concept in Rillaar en Iris De Boeck, trainster bij Klapp Cosmetics.


Passie
voor schoonheid
  • Ik had een doffe huid en last van pigmentvlekken. Al na enkele behandelingen voelde mijn huid strakker aan en ook de pigmentvlekken verminderden. Super team
    Carina
  • Na elk bezoek zie ik er 10 jaar jonger uit en voel mij ook zo. Bedankt aan het ganse team !
    Myriam Thielemans
  • Elke keer opnieuw pure ontspanning, een behandeling op maat, zeer goed passend advies en na elk bezoek complimenten van mijn omgeving over mijn stralende huid!!
    Griet Valkenaers